I dag startar vår samiska vecka. Vi ska lära oss om deras språk och kultur.

Först målar vi deras flagga i olika tekniker, de äldre målar med penslar och de yngre med kritor. Vi läser om vad färgerna i flaggan symboliserar att, grönt står för växter/ natur, blått vatten, rött eld, värme och kärlek. Gult solen.

Dag 2

Buoris!! (Hej på Luleåsamiska) Vår samevecka fortskrider…

Vi har tidigare pratat om att samer tillagar sin mat utomhus. Därför gör även vi det. Till dagens lunch har barnen önskat hamburgare och makaroner. Hamburgarna grillas över öppen eld. Tillsammans tänder vi elden i vår eldtunna. För att det ska ta fyr och elden utvecklas, placeras tändpinnarna över tidningspapper som är lättantändligt.

Barn och pedagoger tänker att nu när vi lever som samer borde vi kunna kasta lasso. Vi tränar och tränar tills vi lyckas få iväg repet någorlunda. Barnen leker att de dödat Tomten och fångat dess ren med lasso. Så kanske det leder till att julklappar inte delas ut i år.

Till mellanmål bakar vi tunnbröd på grillens stekhäll samt grillar korv. Ännu en rätt som barnen önskat. Vi hade planerat att barnen skulle få tillaga sitt eget bröd. Men tyvärr i dessa virus- och bakterietider tillagar en pedagog mellanmålet.

Sameveckan fortsätter

Till lunch har barnen önskat chili con carne. Samtliga ingredienser steks utomhus på stekhällen i solskenet.

Barn och pedagoger pratar om renar under eftermiddagen. Då bestäms att vi bygger en egen ren. Renfällen som vi fått låna av en familj läggs på en av våra trähästar. Några av barnen uppmärksammar att horn saknas på vår ren. Tillsammans beslutar vi oss för att tillverka horn till den. Av piprensare kan vi tillverka horn till önskad form.

Barnen döper vår ren till Gull.